Innlæring apport inne

Apportering er en veldig gøy øvelse for hunden og det er helt fantastisk å ha et slik samarbeid med hunden. Det er helt fantastisk at hunden henter noe og komme tilbake med det de har funnet. Det skal alltid være kjekt for hunden å komme til deg med noe og får belønning for det. Om det er ros, godbit eller lek har ikke noe å si. Jeg bytter apporten ofte med en godbit, den får masse ros eller jeg kaster gjenstanden på nytt. Men siden mine hunder liker veldig godt godbiten, bruker jeg den ofte. Jeg får ofte servert forskjellige gjenstander. Alt fra mine slippers, hansker, lue, etc. inne til døde fugler ute. Kattebæsjen har vi ikke fått til enda. 🙂

Jeg syns også at det er litt viktig at Bowie kan apportering fordi når han har funnet noe han ikke skal ha, er det lettere at Bowie da kommer for å vise meg hva han har funnet. Så fort jeg begynner å jage og stresse etter Bowie når han har tatt noe han ikke skal ha, gir han gjenstanden ikke fra seg og kanskje stikker av med den. Tenk hvis det er noe farlig. Da har vi en stor utfordring.

Jeg har startet treningen med Bowie på en enkel måte inne på stua der det er rolig og lite forstyrrelser. Jeg bruker en dummy, men jeg kunne brukt andre ting også. Men siden han skal trenes opp til jakt for retrievere, bruker jeg en dummy.

Jeg starter med lek og jeg setter meg ned slik at jeg er nede sammen med han. Det skal være gøy for Bowie og gjør han interessert i dummyen først før jeg kaster den litt. Når Bowie har plukket opp dummyen, gir jeg han masse ros og la han bære den når han er hos meg. Etter hvert når han har kommet helt inn til meg, tar jeg etter hvert i mot dummyen. Som dere ser, liker han bæringen veldig godt og er veldig stolt. Når han lykkes godt med å hente på kort avstand, kaster jeg dummyen litt lenger bort. Jeg bruker ikke godbiten i denne settingen enda. Bare lek med dummyen. Hvis jeg bruker godbit i starten, kommer han til å slippe dummyen før jeg har mottatt den fordi han vil ha godbiten istedenfor.

Når jeg har lekt litt med Bowie, kan jeg begynne med å holde han litt igjen før han skal hente dummyen. Jeg kaster dummyen litt bort og holder han forsiktig igjen. Jeg flytter handen forsiktig bort fra han og sier signalet for å hente. Signalet jeg bruker er apport siden vi kommer til å bruke det senere. Men jeg kunne ha brukt hva som helst som signal. Jeg prøver noen få ganger før vi leker litt igjen. Jeg skal ikke gjør det for mye siden jeg vil holde opp interesse for dette. Det er viktig å gi seg på topp. 🙂

Bowie er ganske flink på sitt og bli og begynner å forstå hva jeg mener. Vi har trent på det i mange forskjellige settinger siden vi kommer til å trenger det i videre treningen. Bowie skal til slutt kunne sitte rolig og å se på når dummyen blir kastet og vente på mitt signal for å hente den. Nå kan jeg legge den øvelsen sitt og bli inn i apporteringen.

Jeg er fortsatt på stue og sier signalet sitt og bli før jeg går for å legge ut dummyen. Bowie lykkes veldig fint med dette, men hvis han ikke hadde blitt sittende hadde jeg bare gått tilbake for å prøve på nytt. Når jeg kommer tilbake til han, peker jeg i retningen av dummyen og gir han signalet. Når han henter den får han masse ros. Men som dere ser, begynner han å slippe dummyen før han er helt tilbake hos meg siden han vil ha godbiten. Jeg gjør ikke så mye med det og prøver på nytt. Men siden han forsetter med å slippe dummyen, kaster jeg dummyen for å gjør noe annet og gjør det lettere for han. Etter det flytter jeg til et nytt sted og prøver på nytt. Da lykkes han fint og jeg avslutter med litt lek på slutten. Jeg skal ikke strekke strikken for langt. Det skal være gøy!!

Legg inn en kommentar